DeLorean (DMC-12)

Een icoon uit de jaren 80, de DMC DeLorean (vaak eenvoudigweg aangeduid als de “DeLorean”) is een sportwagen en de enige auto die door John DeLorean’s DeLorean Motor Company (DMC) voor de Amerikaanse markt werd geproduceerd van 1981 tot 1983. De auto werd ontworpen door Giorgetto Giugiaro en stond uit voor zijn vleugeldeuren en geborstelde roestvrijstalen buitenpanelen. Het werd algemeen bekend om zijn teleurstellende gebrek aan kracht en prestaties, die niet voldeden aan de verwachtingen die waren gewekt door zijn uiterlijk en prijskaartje. Het is gedenkwaardig vanwege zijn optredens als de tijdmachine in de Back to the Future-mediafranchise na 1985.

CC BY-SA 3.0 Grenex

Tijdens de productie behield de auto zijn basisstyling, hoewel er kleine wijzigingen werden aangebracht aan de motorkap en wielen. De eerste productieauto werd voltooid op 21 januari 1981. Ongeveer 9.000 DeLoreans werden gemaakt voordat de productie eind december 1982 werd stopgezet, kort nadat DMC het faillissement had aangevraagd.

Ondanks dat de auto een reputatie heeft vanwege zijn slechte bouwkwaliteit en een minder dan bevredigende rijervaring, blijft de DeLorean een cultstatus behouden, deels gedreven door de populariteit van de Back to the Future-films. Naar schatting rijden er wereldwijd nog 6.500 DeLoreans.

Dit artikel maakt gebruik van materiaal uit het Wikipedia-artikel “DMC DeLorean” , dat is vrijgegeven onder de CC-BY-SA 3.0 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *